Australien
AustralienNEWCASTLE • AUSTRALIEN • UNIVERSITY OF NEWCASTLE


Australien har (förutom strålande sol, enorma ytor, kängurus och vithajar) även ett brett utbud med kurser och bra universitet för utbyte. Internationella städer som Melbourne, Sydney, Brisbane är bara några av populära resmål för studenter från hela världen. Med en yta större än hela Europa kan du förstå att det också är ett land med massor att erbjuda. Är du äventyrslysten och gillar sol så tycker vi definitivt att du ska läsa mer om vad ett utbyte i Oz, som en australienare skulle ha sagt, kan erbjuda.

STUDENT I NEWCASTLE


Olivia åkte under höstterminen 2016 till andra sidan ekvatorn för att studera en utbytestermin i Newcastle, en kuststad 2 timmar ovanför Sydney. Här kan du läsa om hennes upplevelse av utbytet men även om tips och tankar som kan vara bra att veta före och inför utbytet.

Hur gjorde du för att åka till australien?

Jag valde pedagogik som inrikting men valde däremot att åka via de centrala avtalen. Varför jag valde att söka via de centrala avtalen är för att det fanns mycket mer valmöjligheter att välja mellan, fler skolor i fler länder osv!


Jag kommer dessutom kunna tillgodoräkna mina kurser som jag läser här och behöver därför inte gå en extra termin. Jag har haft kontakt med utbyteskoordinatorn på pedagogiska institutionen och tillsammans hittade vi kurser som matchar de jag skulle läst i Sverige. Pedagogisk och didaktisk forskning 2 läser jag dock på distans från Sverige, så jag läser bara tre kurser här i Australien.


Varför valde du Australien?

Varför jag valde Australien var för att jag dels alltid har velat åka dit, men även för att det ligger långt bort. Jag kände att jag ville åka iväg "på riktigt" och då kändes Australien optimalt, helt på andra sidan jorden. Att det dessutom är varmt och exotiskt är bara ett stort plus..


Just Newcastle var inte mitt förstahandsval men just det spelade inte så stor roll, är väldigt glad att jag hamnade där!

Aussie BB
On the road

Studiefart

Jag skulle säga att det är ganska stor skillnad på studiekvaliteten jämfört med SU. Nivån känns relativt låg och föreläsarna har ett annat upplägg på sina föreläsningar/workshops. Men med tanke på att allt är på engelska så känns det rätt lagom. Jag läser ju som sagt bara tre kurser så jag har extremt få föreläsningar i veckan, vilket gör att det kanske känns extra slappt


TIPS! En annan grej som kan vara bra att veta är att terminen ser lite annorlunda ut här. Höstterminen är juli-november tex, så det kan vara bra att veta när man söker!

Newcastle

Studentliv i Newcastle

Studentlivet här är superkul! Det anordnas mycket aktiviteter, mestadels för internationella studenter. Vi har åkt på vinprovning, kryssning, haft pubcrawls, picknickar och allt möjligt skoj! Det har varit toppen att delta på dessa event då man får träffa studenter som är från hela världen, toppen för att träffa nya kompisar.


Jag skulle verkligen verkligen rekommendera andra att åka till Australien på utbyte. Det är ett fantastiskt vackert land och det finns SÅ mycket att se/göra. Att vakna upp och ha stranden och havet som granne är liksom oslagbart. Rätt skönt att glida runt i flip-flops också. Ytterligare en grej som är toppen är att de har mid break här, alltså ett lov mitt i terminen. för min del gick det att pussla ihop så bra så jag kunde resa runt i tre veckor! Kostnad att bo i Australien

En nackdel är att det är ganska dyrt att leva och bo här. Man betalar ganska rejält med pengar för boende osv, och då är ändå Newcastle betydligt mycket billigare än t.ex Sydney. Tips är att inte stressa så mycket över boendesituationen. Jag sökte boende på campus innan jag ens åkt ned till Australien och ångrar det i efterhand. Nu har jag flyttat till ett annat boende som ligger bättre till och är billigare, så hade jag haft lite is i magen hade jag kunnat lösa det från början! Det finns massvis med boenden!


Vill verkligen rekommendera ALLA att åka på en utbytestermin, oavsett om det är inom eller utanför Europa. Jag är halvvägs nu och jag vill inte åka hem (även om SU och PAO är toppen)Copyright © 2018 Stockholms Universitets

Personalvetarförening, All Rights Reserved


HEM - MEDLEMSKAP - NY STUDENT - EVENT/BILDER - PARTNERS - ARBETSLIV - UTSKOTT - OM OSS