Hong Kong

HONG KONG • TAI PO • THE EDUCATION UNIVERSITY OF HONG KONGHong Kong ligger vid kusten mot sydkinesiska havet och har en yta som motsvarar en tredjedel av Gotlands. Endast 25 % av landets yta är urbaniserat och här trängs runt 7 miljoner invånare. Resten av landet består av branta och stora bergspartier med en högsta topp på 958 meter över havet. Mitt bland bergen, 1 timmes resväg från centrala Hong Kong hittar du Tai Po och The Education university of Hong Kong.

Klimatet här är subtropiskt och en utbytestermin i Hong Kong blir därför det perfekta valet för dig som älskar både natur och storstad, gillar att resa mycket och ser fram emot att lära dig mycket om en helt ny kultur.

Amandas utbyte i Hong Kong


Under vårterminen 2016 packade Amanda väskorna och hoppade på planet för att läsa sin femte termin av PAO-programmet på The Education University of Hong Kong. Här nedan kan du läsa om Amandas upplevelse av sitt utbyte och få en inblick i hur ett utbyte just där kan se ut.

Angående val av kurser och utbyte:

Generellt för alla utbyten tror jag inte att man ska räkna med att få allt för mycket stöd från Stockholms Universitet. Vad du dock kan få vilket kan vara till nytta när du ska välja kurser är en lista över vad tidigare utbytesstudenter har läst.


Under ansökningsperioden hade jag däremot mycket kontakt med universitetet i Hong Kong som var väldigt hjälpsamma och alltid svarade på mejl snabbt. Jag rekommenderar att ta kontakt med dom tidigt för att förstå ansökningssystement och göra upp en plan. Dock är det viktigt att de valda kurserna godkänns av Stockholms Universitet för att du ska kunna tillgodoräkna dig hela terminen. Jag lyckades hitta intressanta och roliga kurser men metodkursen fick jag läsa på distans. Nivån var relativt lätt, vi hade inga skolböcker och kurserna innefattade mycket grupparbeten och presentationer. Vi läste kurserna tillsammans med de övriga studenterna på universitetet och lärarna var väldigt engagernade vilket var kul.   


Varför Hong Kong?

Jag ville resa i Asien och Hong Kong är en bra knytpunkt om man vill resa mycket. Ser man till att planera lite så fungerar det väldigt bra att resa under terminen och det är väldigt billigt. Jag hann resa till 6 olika länder under utbytet. Jag hann även med att besöka andra platser runt om i Hong Kong. 

Studentliv

Viktigt att komma ihåg är att universitetet ligger på landet och därför hängde vi mest där. Är man ute efter storstadsliv bör man kanske välja något annat universitet. Skolan är väldigt stor men antalet utbytesstudenter är relativt få, cirka 40 stycken när jag var där. Det medförde dock att vi blev ett väldigt tajt gäng som gjorde mycket tillsammans. Universitetet är duktiga på att arrangera aktiviteter så som kinesiskt nyår, guidade turer, middagar samt läran om kulturen som skiljer sig mycket från vad vi är vana med. Det fanns även goda möjligheter att vandra, sporta och hänga med lokalbefolkningen. Fördelen med att universitetet ligger lite utanför stan är att man får se det riktiga Hong Kong och inte bara det som turisterna ser.

Studiefart

I Hong Kong läser man alla kurser parallellt. I slutet av terminen har man sedan tentor men de var inte allt för svåra. Vad som blev lite kämpigt var dock att läsa metodkursen på distans men det gick bra.Att bo och leva i Hong Kong

Att bo i Hong Kong var väldigt intressant. Det är stora kulturskillnader och anorlunda mattraditioner så man får vara beredd på att det pendlar lite. Är man intresserad av att upptäcka en ny kultur så är det ett väldigt bra ställe att åka till. Boendet var billigt och inte svårt att få tag på. Jag bodde på Campus i något som hette Jockey club. Jockey Club är det bästa boendet på campus och där får man ha gäster. Jag bodde i en lägenhet med 11 andra utbytesstudenter och vi var 2 st som delade rum. För det fick jag betala 10 000 svenska kronor för hela terminen. Det är smidigt att bo på Studentbostäderna via campus då man har väldigt nära till skolan men standarden är dålig. På grund av fukten blir det lätt mögel och jag rekomemnderar därför att inte ta med kläder du är rädd om. Husen är även dåligt uppvärmda så när det blir kallt ute så är det även kallt i lägenheten, det kan därför även vara bra att ta med sig varma och sköna kläder.

Maten i Hong Kong är billigare än i Sverige och går du ut som tjej erbjuds ofta gratis inträde mm.


På bilden till vänster ser ni utsikten från vår balkong där jag bodde!

Bästa med Hong Kong:


Det bästa med Hong Kong var att få lära känna lokals som till en början var blyga men som mot slutet blev nära vänner. Utöver det var det också alla häftiga platser vi besökte som Sai Kung med dess fina vandringsleder, Lamma Island och Lantau Island. Hit kan jag verkligen rekommendera att åka. 


Låter det här lika kul för dig som för oss så rekommenderar vi dig att gå in och läsa mer om val av kurser, boende och registrering på The Education University of Hong Kongs egen hemsida HÄR


Copyright © 2018 Stockholms Universitets

Personalvetarförening, All Rights Reserved


HEM - MEDLEMSKAP - NY STUDENT - EVENT/BILDER - PARTNERS - ARBETSLIV - UTSKOTT - OM OSS