Island

REYKJAVIIK • ISLAND • UNIVERSITY OF ICELAND


Island, en av våra grannar i norr som erbjuder en fantastisk natur och har en yta ungefär lika stor som Portugal. Island är en glesbefolkad ö med ca 330 000 invånare. I huvudstaden Reykjavik, där ungefär hälften av islänningarna bor, finner du Islands universitet som bjuder på ett härligt uteliv där det finns en hel del aktiviteter för den som behöver ta en paus från plugget. Universitetet på Island är statligt ägt och har blivit rankade bland en av  dem 250 bästa universiteten av The Times Higher Education. Island är valet för dig som trivs på en mindre ort, älskar utfykter och natur samtidigt som du inte bör rädas för vulkanutbrott nu och då..

Alexanders utbyte på Island


Under höstterminen 2016 tog Alexander som läser PAO-programmet flyget till Reykjavik för att tillbringa termin 5 på utbyte i Island. Här nedan kan du läsa om Alexanders upplevelse av sitt utbyte och få en inblick för hur ett utbyte just där kan se ut.

Angående val av kurser och utbyte:

Jag valde att åka på utbytestermin via pedagogiska institutionen. Jag tycker det var mycket smidigt att åka via dem, inte så mycket krångel med papper och kurser. De kurser jag har valt att läsa på Island är Human Resource Management, Pedagogy och Comparative Education, så fokus ligger på pedagogik. Sedan läser jag även Pedagogisk Forskning II på distans från SU.


TIPS! Tänk på att kasta ett öga på vad för kurser utbytesuniversitetet erbjuder innan du söker. Jag hade lite problem med att få ihop kurser här i Reykjavik men det löste sig precis så nu kan jag tillgodoräkna alla de kurser som jag läser här, så länge jag klarar dem så klart!
Varför Island?

Jag har alltid velat åka till Island men aldrig kommit iväg så det spelade definitivt in. Jag har bott i Stockholm hela mitt liv och är snuskigt oerfaren när det gäller friluftsliv och detta är något jag velat ändra, och vilket land passar då bättre än Island?

Landet där naturen ligger runt hörnet och där man ser tolv regnbågar om dagen.

Reykjaviks studentliv

Studentlivet i Reykjavik är svinbra, det finns en suverän studentpub på universitet som anordnar pubquiz, filmvisningar, fossball-turneringar, live-musik och förfester när det är andra evenemang i Reykjavik. Islänningarna är väldigt lika svenskar i många anseenden, modemedvetna, dricker som djur och är lite reserverade, men när man väl pratar med dom en stund är de supertrevliga. Reykjavik har allt en huvudstad förväntas ha men på väldigt, väldigt liten yta.Studiefart

För att läsa på Island så behöver du läsa minst 30 hp på det isländska universitet. Sedan hade mitt utbytesuniversitet ingen motsvarighet till Pedagogisk forskning II, vilket krävs för att börja termin 6, så jag behöver läsa den också, så för tillfället läser jag ca 39 hp. Jag funderar dock på att droppa en av mina kurser här, så jag har mer fritid. Man måste passa på att njuta medan man är här!Att bo och leva på Island

Leta boende så fort du vet att du är antagen. Det är piss-svårt att hitta boende i Reykjavik, så se till att gå med i massa grupper på facebook och skriv att du letar efter ett rum. Boende är dyrt på Island, och man bor oftast med flera andra. Jag hade tur att hitta något relativt snabbt, och idag pröjsar jag 5500 sek för ett rum på ca. 12-14 kvm, MEN som ligger supernära universitet. Så jag betalar väldigt mycket för ett bra läge. Dock finns det fortfarande studenter som anlände samma datum som mig som ej har hittat ett permanent boende ca. 40 dagar in på terminen...


Reykjavik är också relativt dyrt. Skulle säga att det är något dyrare än i Stockholm, men det är det värt. Mycket av matvarorna importeras i Island så matkostnaderna blir garanterat högre i Reykjavik men det balanseras upp av att det finns så mycket billiga aktiviteter här. Alkohol är mycket dyrare på Island, t.ex. en 33 cl starköl på deras systembolag går på ca 20 kr, och på krogen så går en 50 cl starköl på 35 - 70 kr, beroende på happy hour och ställe.

Bästa med island:

På Island finns det storslagen natur som få andra ställen kan överträffa. Det räcker med att sitta 30 min på en buss ifrån centrala Reykjavik och sedan är man mitt ute i ingenstans. Så gillar man vandring och fet natur så är Island definitivt ett måste! Något speciellt bra med utbytet är svårt att säga, alltså, jag trivs jättebra här och är man intresserad av god mat (lite konstig mat) och natur så är Island ett toppenställe.


Skulle absolut rekommendera andra studenter att söka sig hit!Låter det här lika kul för dig som för oss så rekommenderar vi dig att gå in och läsa mer om val av kurser, boende och registrering på Islands universitets egen hemsida HÄR


Copyright © 2018 Stockholms Universitets

Personalvetarförening, All Rights Reserved


HEM - MEDLEMSKAP - NY STUDENT - EVENT/BILDER - PARTNERS - ARBETSLIV - UTSKOTT - OM OSS