Ny student på PAO-programmet

Stort grattis till dig som blivit antagen till kandidatprogrammet i Personal, Arbete och Organisation på Stockholms Universitet!

Du har nu tre fantastiska år framför dig med spännande kurser och ett gäng härliga människor att dela detta med. Vi på SthlmUP kommer göra vårt yttersta för att förgylla din studietid. Den här hemsidan är därför full med information och hjälpmedel för att underlätta.

3 tips till ny student på PAO-programmet

Kurslitteratur

Stressa inte med att köpa kurslitteratur för nypris på diverse hemsidor, det finns en facebookgrupp som heter “PAO-bokhandeln” där du kan komma över exakt den litteratur du söker för ett riktigt bra studentpris. Gruppen består enbart av studenter som läser eller har läst PAO-programmet och erbjuder också andra bra tips. Det finns även en bokhandel i Allhuset, bredvid Akademibokhandeln där du kan hitta begagnad kurslitteratur billigt.

Vilken typ av kurslitteratur du ska köpa finns utlagt på PAO-programmets hemsida under respektive kurs. 

Bli medlem i SthlmUP!

SthlmUP är en studentförening för dig som studerar PAO-programmet, PAO-mastern, AKPA eller liknande utbildning på Stockholms Universitet.

SthlmUP arbetar för en bred gemenskap bland terminerna och för att skapa en god gemenskap. Vårt syfte är även att vara med, tillsammans med våra medlemmar, och påverka utbildningen samtidigt som vi knyter goda kontakter till arbetslivet.

Syftet med SthlmUP är att förgylla studietiden för våra medlemmar. Detta sker dels genom våra fyra olika utskott som arbetar för att skapa olika aktiviteter. Inom utskotten finns det goda möjligher till att engagera sig högt som lågt.

Campusområdet

Campusområdet på Stockholms Universitet är stort och ni kommer under era tre år att hålla till  i många olika byggnader runt om på Campus, men var inte oroliga! Vi i SthlmUP kommer första dagen att möta upp er vid tunnelbanan och guida er till Psykologiska institutionen där första kursen kommer att hållas.

Under insparken kommer vi även ta er runt på resten av campus för att ni ska få bekanta er med området och lättare kunna hitta till era föreläsningssalar utan komplikationer.

Inspark

Vem har sagt att Stockholm inte har något roligt studentliv? Inte PAO:arna iallafall!

Här på PAO-programmet anordnar SthlmUP alltid en inspark för våra nyblivna studenter. I vår har dock insparken sett lite annorlunda ut jämfört med tidigare år just pågrund av covid-19.  Då insparken är en viktig start på studietiden planerade vi i SthlmUP vårterminens inspark utefter folkhälsomyndighetens och regeringens restriktioner. 

Vi har alltid fantastiska insparksveckor fullspäckade med lekar, tävlingar och pubkvällar. Som pricken över i:et avslutas insparken med en gemensam sittning för alla nya PAO-studenter. I vår har alla event däremot skett digitalt p.g.a Covid-19!

Att vara med på insparken är något vi rekommenderar till 100 procent då det är ett utmärkt tillfälle för dig som ny att lära känna dina kursare och få smaka på vad studentlivet i Stockholm har att erbjuda. Insparken ger dig inte bara chansen att få lära känna och umgås med dina nya klasskamrater utanför föreläsningssalarna, utan även ett fantastiskt tillfälle att bekanta dig med universitetsområdet samt lära känna andra PAO-are från övriga terminer.  Vi vill även passa på att understryka att insparken anordnas för att du ska få en bra start på studietiden. 

Val av inriktning

Val av huvudämne

I mitten av terminen på PAO:s fjärde termin informeras studenterna om kursinnehåll och kursupplägg på de olika ämnesfördjupningarna.

Inför påbörjandet av ämnesfördjupningen på termin 5 och 6 ska Beteendevetenskaplig
kurs – PAO, 60 högskolepoäng vara helt klar.

För ditt huvudämne kan du välja mellan pedagogikpsykologi och sociologi.

Utbytestermin

Att resa och upptäcka världen är något dem flesta vill checka av på sin bucketlist och vem har sagt att studier ska behöva stoppa dig? I termin 5 så har du som läser PAO -programmet möjlighet att läsa en utbytestermin. Vi tror att det är viktigt att vara förberedd om man ska resa iväg så därför har vi här nedan sammanställt allt som du behöver veta.

Stockholms universitets utbytesavtal finns på två olika nivåer: central nivå och institutionsnivå.

Varje termin åker studenter från PAO-programmet på utbyte, vi har däför valt att sammaställa presentationer och svar på frågor från flera studenter som varit iväg på utbytes de senaste åren.

Institutionsnivå: PAO-programmet har inga egna avtal och därför kan du vända dig till den institution du har valt att inrikta din utbildning mot. Institutionen kommer sedan att hjälpa dig med att få information om vilka utbytesavtal som finns tillhands.

  • Pedagogiska instutionen: För dig som har valt pedagogik som huvudämne finns ett mycket brett utbud av utbytesplatser runtom i världen. Du kan bland annat studera i Europa, USA, Australien och Asien.

  • Sociologiska institutionen: Denna institution använder sig av utbytesprogrammet Erasmus. Du som studerar sociologi kan åka till Storbritannien, Danmark, Italien och Österrike.

  • Psykologiska institutionen: Denna institutionen använder sig av utbytesprogrammen Erasmus och Nordplus. Det finns möjlighet att åka till bland annat Spanien, Tyskland och Finland.

Studenter berättar om sina utbytesterminer

Här hittar du några av de utbytesterminer som PAO-studenter gjort. Klicka på ett inlägg för att läsa mer.

Utbytestermin i USA -HT18

Varför valde du att åka till USA?Största anledningen va att få uppleva College-kulturen! Som bland annat innehåller Amerikans College Footboll.  Vilka är dom största skillanderna mellan att plugga i Sverige

Läs mer »

Utbytestermin i Amsterdam -HT18

Vilka kurser läste du?1. Leadership, selection & performance2. Cultural psychology3. Mindfulness across lifespan4. Globalization, education policy & change5. Education & internation development+ Metod på distans från SU Vad var det

Läs mer »

Delta i mentorskapsprojektet

För att delta i projektet krävs det att du är medlem i SthlmUP och är medlem i Akavia. Syftet med mentorskapsprojektet är att ge studenter en inblick i yrkeslivet och ta del av mentorernas erfarenheter, kunskaper och idéer samt att skapa kontakter och nätverk.
Sedan starten 2004 har mentorskapsprojektet försett hundratals adepter med mentorer från näringslivet. Eftersom PAO-programmet saknar praktik är detta ett perfekt tillfälle att få en inblick i arbetslivet. Många studenter upplever att mentorn är ett stöd för såväl de
pågående studierna som det kommande yrkeslivet.

Mentorskapsprojektet inleds med en kickoff i slutet av maj, därefter träffas adepter och efter överenskommelse under ett halvår. Vid träffarna ges chansen att utbyta tankar, erfarenheter och bolla idéer med varandra. Adepten ansvarar för att hålla kontakten, planera in möten samt förbereda frågor och teman för era möten. I genomsnitt har tidigare mentorspar lagt ned ca 1-3 timmar i månaden på projektet.”

Projektgruppens uppgift är att matcha ihop mentorer och studenter, där målet är att kunna para ihop personer med liknande intressen och förväntningar gällande projektet. Personer i högre terminer kommer få förtur då så många som möjligt ska kunna vara med i projektet innan examen. Det är dock fritt fram att vara med i projektet och hitta en egen mentor.

I SAMARBETE MED

sv_SESvenska

Jusek och Civilekonomerna har bildat ett nytt fackförbund tillsammans – Akavia, AKA för akademi och VIA för väg, alltså den akademiska vägen. Namnet bygger på löftet att varje medlem ska få utväxling på sin akademiska utbildning genom hela arbetslivet, från studietiden till pensionen. Nu är vi större och starkare tillsammans med 130 000 medlemmar.

Vi erbjuder en samlad spetskompetens i alla viktiga frågeställningar och engagerar oss självklart i din och varje medlems unika situation.

Under studietiden är medlemskapet kostnadsfritt för att du ska få ett ännu bättre stöd i mötet med framtidens arbetsmarknad. Bli medlem på Akavia.se.

Missa inga av föreningens roliga evenemang. Bli medlem i sthlmup idag: