Lägg till din rubriktext här
Varför valde du att åka till Valencia?
Jag ville prova att studera utomlands i ett land i Europa och gärna på en plats med lite mer sol och värme! 🙂 Att det blev just Valencia var lite av en chansning då jag inte visste så mycket om staden sedan innan! Men det är Spaniens tredje största stad och den ligger vid kusten så ländes som en perfekt blandning av stadsliv och strandhäng!
Hur länge var du borta?
Jag var borta i en termin – så 5 månader totalt!
Gjorde du samma saker som T5 på distans, eller hur såg det ut?
Mja, inte exakt. Jag läste metod och arbetspsykologi här precis som de gör hemma. Utöver de läste jag 3st valfria kurser: – Psychoendocrinology, – Psychobiology och – Emotional bonds & emotional and sexual education. I Valencia läser man oftast 5 kurser istället för 4, då varje kurs motsvarar 6 poäng. Fick möjlighet att läsa Organisationspsykologi nästkommande termin med de som gick en termin under mig.
Hur skulle du säga att utbudet kring länder är?
På psykologen finns det absolut utrymme för förbättring kring antal länder man kan åka till men det blir fler och fler! Möjligheten att åka till Valencia var exempelvis nytt. De möjligheter som jag hade genom Erasmus var: – Aarhus i Danmark, – Åbo i Finland, – Radboud i Nederländerna, – Madrid & Valencia i Spanien och – Trier& Berlin i Tyskland. Det man får dubbelkolla är framförallt kursutbudet och undervisningsspråket då kursutbudet på engelska varierar.
Hur mycket kostar det att åka på utbyte?
Hur mycket det kostar beror såklart på hur mycket de tex väljer att resa, hur du borsosv! Skolan står för ev. terminsavgifter och liknande så det man behöver betala själv är egentligen boende + övriga utgifter precis som hemma. Och det som är toppen med att åka genom just Erasmus är att alla studenter får ett stipendie i samband med sin resa som täcker en ganska stor del av ens vardagsliga utgifter!
Vad är största skillnaden på att plugga i Sverige och i Spanien skulle du säga?
I skolan skulle jag säga: – Att ha fast schema + betydligt fler lektionstimmar varje vecka i och med att vi läser allt parallellt. – Mer närvarokrav under kurserna här. – Alla tentor ligger samlat. – Mindre klasser! Oftast är vi runt 20-50 elever/klass.
I övrigt: Helt annan dygnsrytm! Restaurangerna öppnar inte innan kl 20 och de flesta spanjornerna äter middag runt 21.30-22 sen även siestan såklart!
Hur går man till väga för att förstå vilka kurser som motsvarar de i Stockholm?
Oftast är det klurigt att hitta all info som behövs tyvärr men såhär gjorde jag: – All info kring kurserna på SU finns på de olika institutionernas hemsida som pdf dokument. – Sen får man gå in på på de universitet man vill ansöka tills hemsidor och kolla upp deras kurskataloger för att hitta kursinnehållet. – Jag sammanställde allt i ett dokument och skickade över till utbyteskoordinatorn på psykologen och hon kunde också hjälpa till att kolla om de verkade överrensstämma. – Sen fick man även ha lite kontakt med koordinatorn på det mottagande universitetet om man hade fler frågor angående kurserna utöver kurskatalogen.
Kurserna kommer aldrig stämma 100% men ska vara tillräckligt lika och ta upp ungefär samma innehåll! Men tipset där är att hitta de kurser du tror skulle funka och sen prata med din koordinator. Det kan ta lite tid att lyckas hitta till kurskatalogen och sen ta sig tiden att kolla igenom allt – men det är helt klart värt det!
No responses yet